Наукові конференції України, НОВІ МАТЕРІАЛИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ-2024

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ НА ВИДІЛЕННЯ ТА РОЗЧИНЕННЯ КАРБІДІВ В ЗАЕВТЕКТОЇДНИХ СТАЛЯХ
Є. Г. Афтанділянц

Остання редакція: 2024-05-17

Тези доповіді


Особливістю формування структури заевтектоїдних сталей при охолодженні після затвердіння або перекристалізації є виділення карбідів та утворення карбідної сітки на межах зерен у процесі перетворення аустеніту на перліт, що призводить до погіршення пластичних властивостей та розвитку крихкості сталі (рис. 1).

а

б

в

Рис. 1. Карбідна сітка сталей У12А (а), ШХ15 (б), ХВГ (в). Збільшення – 500

 

Перетворення аустеніту на перліт включає наступні етапи:

1. Утворення зародків карбідів цементитного типу в аустеніті.

2. Перетворення аустеніту на ферит у прилеглих зонах з низьким вмістом вуглецю.

3. Зростання карбідів у фериті.

Процес утворення аустеніту при нагріванні починається з перетворення фериту на аустеніт і подальшому розчинення в ньому карбідів.

Дослідження процесу формування та розчинення карбідів у заевтектоїдних сталях проводили на інструментальних сталях У12А, ШХ15 та ХВГ.

За інтегральний параметр хімічного складу сталі прийняли її вуглецевий еквівалент, який визначали за такою формулою:

 

де C, Mn, Si, Cr, Ni, Cu, V, P – масові частки вуглецю, марганцю, кремнію, хрому, нікелю, міді, ванадію та фосфору, %.

 

Хімічний склад, вуглецевий еквівалент і температури фазових перетворень сталей наведені у табл. 1.

Таблиця 1 – Хімічний склад, вуглецевий еквівалент (Секв) і температури початку (tac1) і закінчення (tac3) перетворення перліту на аустеніт при нагріванні та закінчення перетворення аустеніту на перліт (tar1) при охолодженні.

 

 

Температури початку коагуляції та розчинення карбідів при нагріванні (tсh) та закінчення виділення при охолодженні (tpc) визначали шляхом аналізу структури сталей після гартування при досліджених температурах. Результати визначення температур початку коагуляції та розчинення карбідів при нагріванні (tсh) та закінчення їх виділення та зростання при охолодженні (tpc) наведено у таблиці 2.

 

Таблиця 2 – Температури початку коагуляції та розчинення карбідів при нагріванні (tсh) та закінчення виділення та зростання карбідів при охолодженні (tpc) досліджених сталей.

 

Аналіз впливу вуглецевого еквівалента на температуру початку коагуляції та розчинення карбідів при нагріванні показав, що зі збільшенням вмісту вуглецю та хрому в сталі збільшується величина перегрівання над температурою початку перетворення фериту на аустеніт (Dtch = tch - tac1) та процес розчинення карбідів починається при перегріванні над точкою tac1 для сталі У12А на 55 оС, для сталі ХВГ на 79 оС, для сталі ШХ15 на 84 оС (рис. 2, лінія 1).

Рівняння регресії має такий вигляд:

 

 

У разі охолодження, збільшення вуглецевого еквівалента призводить до збільшення температури закінчення виділення і зростання карбідів і процес закінчується при переохолодженні (Dtpc = tpc - tar1) на 15 оС вище температури закінчення перетворення аустеніту в перліт (tar1) для сталі У12А, 85 оС для сталі ХВГ та 90 оС для сталі ШХ15 (рис. 1, лінія 2).

Аналітична залежність такого впливу описується рівнянням:

 

Рис. 1. Вплив вуглецевого еквіваленту на початок розчинення карбідів інструментальних сталей при нагріванні (1) і закінчення виділення (2) при охолодженні

 

Результати виконаних досліджень показують, що процес розчинення карбідів інструментальних сталей при нагріванні починається при перегріванні над температурою tac1 на 8 % для сталі У12А, 10 % для сталі ХВГ и 11 % для сталі ШХ15. Встановлено, що виділення і ріст карбідів при охолодженні закінчується при температурах вище точки tar1 для сталі У12А на 2 %, для сталі ХВГ на 12 % і для сталі ШХ15 на 13 %.


Full Text: PDF