Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2022

Розмір шрифту: 
ПЕРЕРОБЛЯТИ НА МЕТАЛ БІЛЬШІСТЬ РУДИ ВЛАСНОГО ВИДОБУТКУ, А МЕТАЛ – НА ГОТОВУ ПРОДУКЦІЮ
В. C. Дорошенко

Остання редакція: 2022-06-06

Тези доповіді


За урядовим планом і за словами першого віцепрем'єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко, Україна перероблятиме на метал більшість руди власного видобутку, а метали – на готову продукцію. Ці тези взято зі статті [1].
Україна дев’ята у світі за експортом металів (19 млн. т на рік). Ми експортуємо велику кількість руди, яку за планом післявоєнного відновлення слід переробляти всередині країни. Адже тонна руди коштує 100…150 доларів (США), тонна металу – 500…1000 доларів, а готовий металевий виріб – 1,5…2 тис. доларів. Якщо з металевих виробів виготовляти енергетичні машини, то ціна доходить до 15…20 тис. доларів за тонну. Безпека України залежить лише від нас самих, для чого нам потрібне власне виробництво зброї на наших стартових майданчиках – підприємствах ВПК. Ставимо питання перед західними партнерами про трансфер військових технологій, аби максимально швидко налагодити виробництво усіх основних видів озброєння: від протиповітряної оборони до бронетехніки, ракет, стрілецької зброї, боєприпасів, літаків та кораблів. Наше завдання – сформувати потужний військово-промисловий комплекс, що стане базою для подальшого розвитку аерокосмічних технологій.
Ключова вимога – локалізація виробництва не менше 60%. Важливу роль у цьому секторі відіграватиме IT, оскільки Україна робитиме ставку на military-tech. В цьому прикладом для наслідування може бути Ізраїль, який демонструє, як високі військові технології можуть стати двигуном цивільної економіки.

Література:
1. Свириденко Ю. Як буде відновлюватися Україна? 21.04.2022. URL: https://www.pravda.com.ua/columns/2022/04/21/7341214/

Full Text: PDF