Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2022

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАРАМЕТРІВ ДРУКУ ПОЛІВ ШАХМАТНОГО ПОРЯДКУ З ЖАРОМІЦНОГО СПЛАВУ INCONEL 718 ЗА ТЕХНОЛОГІЄЮ СЛП
С. В. Аджамський, Г. А. Кононенко, Р. В. Подольський

Остання редакція: 2022-06-01

Тези доповіді


Застосування сучасної технології СЛП дозволить суттєво скоротити час виготовлення та реалізувати складну геометрію, що вимагає значних ресурсів при виготовленні за традиційними технологіями, а в деяких випадках неможливе (криволінійні внутрішні канали, замкнуті внутрішні порожнини).
Встановлено раціональні значення основних параметрів виготовлення металовиробів/деталей за технологією селективного лазерного плавлення з жароміцного сплаву Inconel 718 на установці Alfa-150D виробництва компанії ТОВ «Адитивні Лазерні Технології України». Дана робота спрямована на полів у шаховому порядку (відстань між треками 0,04…0,09 мм з кроком 0,01 мм) із товщиною шару 30 мкм. Матеріалом, використаним в цьому дослідженні, був металевий порошок з розміром частинок від 10 до 45 мкм.
Вихідний матеріал було досліджено за допомогою растрового електронного мікроскопа РЕМ-106 (рис. 1, а) для визначення форми і розмірів частинок. На рис. 1, б наведено результати аналізу.
Було виготовлено 6 дослідних зразків з жароміцного сплаву Inconel 718 при товщині шару 30 мкм за режимами, які відрізнялись за площею шахматних полів (бічна сторона 1…5 мм) за рахунок збільшення відстані між треками (0,04…0,09 мм).


Рис. 1. Частинки вихідного матеріалу Inconel 718 при збільшенні 200 крат (а) та результати гранулометричного аналізу (б)

Результати досліджень дозволили встановити вплив режимів побудови полів шахового порядку на мікроструктуру зразків, результати цього дослідження представлені на рис.2.


Рис. 2. Мікроструктура (х100, х500) дослідних зразків з розміром шахових полів 1…6 мм

З отриманих результатів, слід зазначити, що зразки мають дефекти (пори), що може бути пов’язано із розмірами шахових полів та відстанню між треками.

Full Text: PDF