Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2020

Розмір шрифту: 
ХУДОЖНЄ ЛИТТЯ ЗА МОДЕЛЯМИ, ЩО ВИПАЛЮЮТЬСЯ
Д. Р. Дячок, A. C. Кочешков

Остання редакція: 2020-04-26

Тези доповіді


Ливарне виробництво є однією з галузей художньої та технічної творчості світової культури, знане з часів найдавніших цивілізацій. Художнє литво органічно поєднує в собі красу і користь, естетику і функціональність це синтез мистецтва та технічної творчості. Використання технологій художнього литва надзвичайно широке: архітектура (малі архітектурні форми - найчастіше чавун), скульптура (пам’ятники, монументи, меморіальні дошки, настільна пластика - бронза), ювелірне мистецтво (натільні і платтяні прикраси - сплави шляхетних металів) [1].

Лиття за моделями, що випалюються - виготовлення виливків заливанням розплаву в разову форму, робоча порожнина якої отримана після випалювання моделі з каніфолі, блочного полістиролу, пінополістиролу та інших пластмас у прес-формах [2, 3].

Прообразом цього сучасного процесу виготовлення виливків є відомий з глибокої давнини метод формоутворення за восковими моделями, що витоплюються. Спосіб застосовується в багатьох країнах для виготовлення прикрас, ритуальних виробів, виробів побутового призначення та зброї переважно з бронзи і дорогоцінних металів.

Литво за моделями, що газифікуються як промисловий технологічний процес з'явився понад 70 років тому. Його головним призначенням було підвищити точність литва при значному зменшенні витрат на обладнання і матеріали, при цьому спосіб дає можливість виготовляти виливки складної конфігурації, з будь-яких ливарних сплавів, масою від десятка грамів до сотень кілограмів, з товщиною стінки до 1 мм, з точністю 2…5 класів. Така низка переваг відкриває можливість спробувати альтернативний підхід до створення литих художніх композицій.

В даній роботі наведено досвід використання цього способу лиття для виготовлення художнього виливка за природною моделлю органічного походження, а саме живої квітки - хризантеми сантіні.

Послідовність операцій була наступною:

1. Моделювання композиції та елементів ливникової системи (фото 1);

2. Приготування формувальної суміші, заповнення нею опоки (фото 2);

3. Вакуумування форми-моноліту;

4. Прожарювання;

5. Шихтовка і плавка металу (фото 3);

6. Заливання методом вакуумного всмоктування;

7. Вибивка, відбілювання і фінішна обробка виливка;

8. Термічна обробка - відпал (фото 4).

 

Фото 5 Готовий виливок.

На результати лиття впливає багато чинників. Особливо важливі матеріали з яких створюються заготовки (органіка, віск, герметики), геометричні розміри моделі та ливарної форми, склад і властивості формувальних матеріалів, практичний досвід спеціалістів з лиття.

Проведений дослід показав - лиття за моделями, що випалюються є універсальним методом отримання художніх виливків різних габаритів, маси і ступеня складності з сплавів різних марок. Переваги методу дають можливість максимально наблизити виливок за якістю до готового виробу, а в ряді випадків отримати його без механічної обробки і карбування (фото 5).


Посилання


1. Кочешков А., Могилевський В., Спеціалізація «Художнє та ювелірне литво» // Українська академія мистецтв. Зб. дослід. та наук.-метод. праць, спецвипуск. - Київ. - 2010. С.97-101.

2. Шуляк B.C. Литье по газифицируемым моделям — Спб.: Профессионал, 2007.

3. Григорьев В.М. Литье по выжигаемым моделям. Хабаровск : ХГЕУ, 2002.


Full Text: PDF