Розмір шрифту:
ФАКТОРИ УТВОРЕННЯ ДЕФЕКТІВ У ПРЕЦИЗІЙНОМУ ЛИТВІ
Остання редакція: 2016-03-04
Тези доповіді
Питання підвищення якості та зменшення браку виливків залежить від правильного, достовірного та ефективного методу лиття, їх термічного оброблення. Ливникові системи мають значний вплив на якість деталей та на техніко-економічні показники виробництва виливків за моделями, що витоплюються. Для правильного вибору конструкції ливникової системи та визначення розмірів її основних елементів необхідно правильно визначити місця для підведення металу та положення деталі під час заливання. Досліди проводили на латуні ЛС59-1, підведення живильників до виливків зроблено зверху, положення виливків під кутом. Для виготовлення блоку використовувалась воскова маса виробництва фірми Castaldo Super Cera. Для формування використовувалась гіпсо-кристобалітова формувальна суміш виробництва Kerr Cast. Заливання металу в форму-моноліт відбувалося примусово вакуумним всмоктуванням. Досліди проводились на устаткуванні: ливарна машина УПИ-120-2, муфельна піч виробництва фірми «Рундист», формувальна машина Kaya Cast. Для вимірювання температури металу використовувалась термопара хромель-алюмель (ТХА), яка під'єднана до цифрового пристрою, що показує значення температури у числовому значенні (°С). Під час проведення дослідів фіксувались такі параметри: - температура металу в тиглі; - початкова температура форми перед заливанням металу; Виливки, які отримані, характеризуються наявністю таких дефектів як: - локальна усадка; - поруватість; - плівкоутворення; - пригар; - підвищена шорсткість. Спостерігається усадка на циліндрах розмірами ?15 мм (великогабаритні виливки) при основі (місце підведення живильника), на відміну від циліндрів з розмірами 5 та 10 мм. На пластинах із сторони ливникової системи є поруватість, тоді як із зовнішньої спостерігається більша площа плівкоутворень. На виливках стрічаються такі дефекти, як «бульбашки». Часто зустрічається пригар на виливках. Шорсткість поверхні зразків вимірювали профілометром.
Праці конференції зараз недоступні.