Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2017

Розмір шрифту: 
ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ, ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРИ РОЗРОБЛЕННІ ТА ВПРОВАДЖЕННІ У ВИРОБНИЦТВО ЛИВАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ.
В.Л. Пінькевич

Остання редакція: 2017-07-13

Тези доповіді


Одна з основних проблем отримання якісних литих виробів – груба ливарна технологія, що розробляється технологами-ливарниками. Виходячи з практичного досвіду, в залежності від методу лиття, складності одержуваного виробу  кількість бракованих виливків на стадії відпрацювання ливарної технології варіюється від 10 до 90%. У деяких випадках, брак, пов’язаний з усадковими раковинами, відсутній. Однак у цьому випадку, вихід придатного литва не перевищує 20…25%.

Вирішити зазначену проблему дозволяють системи комп’ютерного моделювання ливарних процесів. Використання цих систем дозволяє моделювати процеси заливання ливарної форми, кристалізації та охолодження виливка в ливарній формі, прогнозувати можливе виникнення дефектів пов’язаних з ливарною технологією [1].

Наприклад, комп'ютерне моделювання  з використанням комплексу програм SolidWorks – LVMFlow гідродинамічних і теплових процесів формування виливків зносостійких насадок для лопаток промислових змішувачів в комбінованих ливарних формах дозволяє ефективно  прогнозувати утворення в них ділянок з усадковими дефектами. Оперативна зміна параметрів елементів моделі ливарної форми для досягнення необхідних результатів дає можливість скоротити час і матеріальні витрати за рахунок зменшення кількості натуральних експериментів в період освоєння виробництвом  нових виливків. Результати, які були отримані за допомогою ПЗ LVMFlow досить точно співпадають з практичними дослідами, що паралельно були проведені [2].

Використання процесів комп’ютерного моделювання дозволяє суттєво скоротити час та трудові ресурси, необхідні для розроблення та впровадження у виробництво нової технології виготовлення виливка (у 8…9 разів), та, як наслідок, скоротити фінансові затрати на впровадження цієї технології.

На сьогоднішній день лідерами на ринку програмного забезпечення для комютерного моделювання технологічних процесів у ливарному виробництві є:

  • Magmasoft  – Німеччина.
  • WinCast – Німеччина.
  • Procast – Франція.
  • LVMFlow – Росія.
  • PowerCast  – США.

Із списку програмного забезпечення,в основу математичної моделі якого покладено метод контрольних об’ємів можна виділити програмне забезпечення  LVMFlow, яке має ряд переваг, основними з яких є:

  • простота у використанні;
    • інтерфейс на російській мові;
    • висока швидкість моделювання;
    • враховані побажання вітчизняних підприємств;
    • великий спектр можливостей;
    • низька собівартість в порівнянні з іншим програмним забезпеченням.

Посилання


Література:

  1. О.В. Соценко, И.Ю. Посыпайко,  А.В. Велич Компьютерное  моделирование технологического  процесса  литья  деталей энергоемких  промышленных  изделий // Компрессорное и энергетическое машиностроение №2 [24] июнь 2011.–С.20..23.
  2. ЗАО «НПО МКМ» (г. Ижевск), ООО «ПроМодель» (г. Воронеж) Моделирование литейных процессов: что и как выбрать? // Литейщик России. – 2010. – №5. – С.11…14.

Full Text: PDF