Наукові конференції України, НОВІ МАТЕРІАЛИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ-2024

Розмір шрифту: 
ДІАГРАМА ВПЛИВУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ НА ЯКІСТЬ ВИЛИВКІВ ПРИ ЛИТТІ ЗА МОДЕЛЯМИ, ЩО ГАЗИФІКУЮТЬСЯ
О. В. Михнян, В. О. Шинський, В. C. Дорошенко, C. І. Клименко

Остання редакція: 2024-06-13

Тези доповіді


Діаграма Ішікави, як «причинно-наслідкова» діаграма, або як діаграма «аналізу кореневих причин» була ним описана в 1968 р. в роботі «Guide to Quality Control», яку було перевидано кілька разів [1, 2]. Для аналізу технології лиття за моделями, що газифікуються (ЛГМ), вона також приведена в ряді публікацій про дослідження технології ЛГМ, зокрема в роботі [3].

Під науковим керівництвом проф. О.Й. Шинського виконано ряд нових розробок і досліджень по розширенню технологічних можливостей ЛГМ-процесу, а також накопичено ґрунтовний досвід при тривалому виробничому використанні ЛГМ. Завдяки цьому варіант діаграми Ішікави з роботи [3], на наш погляд, можливо доповнити та уточнити деякими чинниками. Структура діаграми Ішікави дозволяє встановити основні фактори впливу на ливарний об’єкт, технологічний процес чи кінцевий продукт, зокрема литу металеву конструкцію, а також встановити взаємозв’язок між основними чинниками та детермінований вплив другого рівня на основні параметри.

Оскільки основна задача ливарного виробництва – отримання виливка з конкурентоздатним відношенням його якості до собівартості, то такий показник вказали на рис. 1 в якості кінцевого продукту. Розглянемо наші доповнення до зображення діаграми в роботі [3]. Гілку діаграми щодо формувального піску, до трьох відомих показників нами доповнено новим – «ступінь освіження піску». В багаторазовому обороті формувального піску при ЛГМ регулярне додавання не менше 5 % свіжого або регенерованого кварцового піску сприяє підтриманню належної газопроникності наповнювача ливарної форми без надмірного накопичення в ньому забруднень, що зменшує газотвірність піску і вірогідність потрапляння газів із ливарної форми в повітря цеху.

 

 

Рис. 1. Діаграма Ішікави для ЛГМ-процесу

 

В гілці «Модель» на якість виливка, крім пористості матеріалу моделі і його густини, впливає тип ливникової системи та вентилювання друкованих чи комбінованих (з друкованими вставками) моделей, густина яких вища, ніж у типових пінополістирольних. Останнє дає змогу вивести надмірну кількість газів за межі форми через верхню її поверхню або у вакуумований пісок форми по вентканалах. Для гілки «Покриття» додано показник – «газопроникність», а до гілки «Вакуум» – «діаметр вакуумпроводу» та «наявність вакуум-ресівера».

 

Література:

1.   Ishikawa K. Guide to Quality Control. Industrial engineering and technology. Asian Productivity Organization, 1986. – 226 р.

2.   Ishikawa K. What is Total Quality Control? The Japanese Way. – London: Prentice Hall, 1985. – 215 р.

3. Kumar S., Kumar P., Shan H.S. Effect of Process Parameters on the Solidification Time of Al 7 % Si Alloy Castings Produced by VAEPC Process. Materials and Manufacturing Processes. Sept. 2007. 22(7-8):879-886.


Full Text: PDF