Наукові конференції України, НОВІ МАТЕРІАЛИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ-2024

Розмір шрифту: 
ТЕНДЕНЦІЇ РИНКУ МЕТАЛЕВИХ ВИЛИВКІВ УКРАЇНИ: 2017-2023
В. А. Гнатуш

Остання редакція: 2024-05-31

Тези доповіді


Ливарна промисловість України є важливим компонентом вітчизняної промисловості. Тим більш під час російсько-української війни головним завданням українських ливарників є вироблення та постачання виробів для військово-промислового комплексу та будівництва країни.

Виробництво металевих виливків в Україні в 2022 р. оцінюється в 300 тис. т проти 650 тис. т в 2021 р. (-53,8 %) [1]. Очікується, що за підсумком 2023 р. виробництво виливків сягне 350 тис. т (рис. 1).

Рис. 1.  Динаміка виробництва металевих виливків в Україні [1] та показник ВВП України [2]

 

Основним фактором, який негативно вплинув як на економіку України, так і на виробництво металевих виливків, є військові дії РФ проти України, які розпочались у лютому 2022 р. В результаті захоплення території України та руйнування промислових підприємств, які виробляли металеві виливки, їх активна категорія за період 2021-2023 р.р. зменшилась з середньорічним темпом (CAGR) -16,2 % (табл. 1). Найбільше постраждали виробники виливків з легких кольорових металів (-22,8 %), з лиття інших кольорових металів (-20,6 %) і чавунних виливків (-15,3 %) (табл. 1).

Таблиця 1 – Активні підприємства в ливарній галузі України

Примітка. Вихідні дані від Держстату України [2]. Розрахунки автора

 

Відзначається [1], що частина ливарних підприємств ще 2022 р. реолоковали в більш безпечні регіони України. Такі підприємства доволі швидко перезапустили виробництво і переорієнтувались на випуск іншої продукції та альтернативні ринки збуту. При цьому завантаженість потужностей підприємств ливарної галузі України коливається від 30 до 70 %.

Констатується [1], що під час поточної війни споживачами металевих виливків є військово-промисловий комплекс, будівництво (відновлення інфраструктури), агропромисловий комплекс, залізниця, енергетика тощо.

Україна подала заявку на вступ до ЄС 28 лютого 2022 р., а 23 червня 2022 р. Україна отримала статус кандидата до ЄС. В результаті українська промисловість і зокрема ливарне виробництво металевих виливків повинні будуть перейти на європейські рейки. І вочевидь Асоціація ливарників України подасть заявку на приєднання до Європейської ливарної асоціації (The European Foundry Association, CAEF).

В той же час актуальним є підготовка та забезпечення ливарної галузі України інженерними та технічними кадрами, а також впровадження прогресивних ливарних технологій та обладнання, сучасних сплавів і ливарних матеріалів. Все це є сенс сформувати в форматі програми розвиту ливарної промисловості України на період до 2030 р.

 

Література:

1. Клименко С.І. За підсумками 2023 року ливарна галузь покаже зростання виробництва. 10 січня 2024 р. GMK Center.  URL: https://gmk.center/ua/opinion/za-pidsumkamy-2023-roku-lyvarna-haluz-pokazhe-zrostannia-vyrobnytstva/

2. Держстат України. URL: https://ukrstat.gov.ua/


Full Text: PDF