Наукові конференції України, НОВІ МАТЕРІАЛИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ-2024

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ СТРУКТУРИ ТА ТЕМПЕРАТУРИ ГАРТУВАННЯ НА МІЦНІСТЬ СТАЛІ НА ЗГИН
Є. Г. Афтанділянц

Остання редакція: 2024-05-17

Тези доповіді


Дослідження впливу структури та температури гартування на міцність сталі на згин обумовлено широкою розповсюдженістю цієї схеми навантаження в реальних умовах експлуатації сталей. Іспит на згин проводили в умовах прикладання навантаження зосередженою силою на середину відстані між опорами. Випробування проводили на зразках з вуглецевої сталі діаметром 10 мм та довжиною 340 мм, на відстані між опорами 300 мм.

Вміст вуглецю, розмір зерна аустеніту, температура гартування та міцність при згинанні вуглецевих сталей після гартування в воду та відпуску при 150 оС протягом 1 години.

 

Таблиця 1 – Абсолютний (індекс (abs)) та відносно вмісту в сталі (індекс (rel)) вміст вуглецю в мартенситі (Cmar), карбідах заліза (CFe3C), розмір зерна аустеніту (Daust), температура гартування (tq) та міцність при згинанні (sb) вуглецевих сталей після гартування в воду та відпуску при 150 оС протягом 1 години

 

Шляхом множинного кореляційного аналізу досліджували вплив вуглецю, що розчинений в мартенситі (Сmar), зв’язаний в карбіди заліза (CFe3C) та температури гартування (tq) на розмір зерна аустеніту (Daust), а також вплив розміру зерна аустеніту (Daust) на міцність при згинанні (sb) вуглецевих сталей після гартування в воду та відпуску при 150 оС протягом 1 години.

Множинний кореляційний аналіз показав, що на розмір зерна аустеніту (Daust) значимий вплив оказують відносний вміст вуглецю в цементиті () і температура гартування сталі в воді (tq). Розглянуті фактори впливають наступним чином.

де R – коефіцієнт множинної кореляції;

d – середня помилка апроксимації.

 

Аналіз рівняння (1) показує, що збільшення кількості вуглецю в карбідах заліза з 7 до 25 %, за постійної температурі гартування 800 оС, призводить до зменшення розміру зерна аустеніту з 0,054 до 0,026 мм, тобто в 2,1 рази (рис. 1). Підвищення температури гартування з 780 оС до 840 оС, за постійної кількості вуглецю в карбідах заліза 14 %, оказує зворотній вплив, збільшуючи розмір зерна аустеніту з 0,028 до 0,072 мм, тобто в 2,6 рази (рис. 1). Оцінюючи ефективність впливу факторів за критерієм Стьюдента (tst) слід відзначити, що вплив температури гартування (tst(q) = 5,9) в 1,6 рази більш ефективний ніж вміст вуглецю в карбідах заліза (tst(Сfe3c) = 3,8).

Рис. 1. Вплив кількості вуглецю в карбідах заліза, при температурі гартування 800 оС і температури гартування, при вмісті вуглецю в карбідах заліза 14 %, на розмір зерна аустеніту

Дослідження вихідних факторів на міцність сталі при згинанні (sb) показало, що значимий вплив оказують розмір зерна аустеніту (Daust) і температура гартування сталі в воді (tq). Розглянуті фактори впливають наступним чином.

 

де R – коефіцієнт множинної кореляції;

d – середня помилка апроксимації.

 

Аналіз рівняння (2) показує, що збільшення розміру зерна аустеніту з 0,015 до 0,075 мм, за постійної температурі гартування 800 оС, призводить до зменшення міцності сталі на згин з 1099 МПа до 831 МПа, тобто на 24,3 % (рис. 2). Підвищення температури гартування з 780 оС до 840 оС, при постійному розмірі зерна аустеніту 0,05 мм, зменшує міцність сталі на згин з 1041 МПа до 747 МПа, тобто на 28,2 % (рис. 2).

Рис. 2. Вплив розміру зерна аустеніту при температурі гартування 800 оС і температури гартування при розмірі зерна аустеніту 0,05 мм  на міцність сталі на згин

 

Оцінюючи ефективність впливу факторів за критерієм Стьюдента (tst), слід відзначити, що вплив температури гартування (tst(q) = 4,1) на 8 % більш ефективний, ніж розмір зерна аустеніту (tst(Daust) = 3,8).

Встановлені закономірності показують, що розмір зерна аустеніту і міцність на згин вуглецевої сталі, загартованої в воді і відпущеної при 150 оС, з імовірністю 95 % визначаються відносним вмістом вуглецю в карбідах заліза і температурою гартування. Показано, що вплив температури гартування більш ефективний, ніж структурних факторів.


Full Text: PDF