Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2023

Розмір шрифту: 
ТРЕНДИ СВІТОВОГО РИНКУ ЛИВАРНОГО ОБЛАДНАННЯ В 20-Х РОКАХ XXI СТОЛІТТЯ
В. А. Гнатуш

Остання редакція: 2023-06-28

Тези доповіді


Металеві виливки застосовуються в широкій гамі виробів глобальної промисловості. В свою чергу промислові підприємства з метою підвищення якості виливків і забезпечення економічної ефективності закуповують новітнє ливарне обладнання.

Як свідчить аналітика від компанії Industry Research Biz (США) в 2019 році ємність світового ринку ливарного обладнання оцінювалась в 4,9 млрд доларів США. Прогнозується, що в 2026 році цей показник збільшиться до 6,2 млрд доларів США з середньорічним темпом зростання (CAGR) 3,4% впродовж 2021-2026 років  [1].

Аналітики компанії Business Research Insights (Індія) оцінюють в 2022 році ємність глобального ринку ливарного обладнання в 5,1 млрд доларів США. Прогнозується, що в 2028 році цей показник сягне 6,5 млрд доларів США з CAGR 3,5% [2].

В той же час статистика світового експорту ливарного обладнання свідчить про те, що 2017…2021 роках вартість  експорту зменшилась з 998,7 до 814,9 млн доларів США, тобто з середньорічним темпом (CAGR) -4,0%. Така ситуація обумовлена впливом таких негативних факторів як пандемія COVID-19, гальмуванням світової економіки та певною стабілізацією виробництва виливків в світі. За підсумком 2021 року п’ятірку країн-лідерів світового експорту ливарного обладнання формують Японія, Китай, Італія, Німеччина та Швейцарія, загальна частка яких становить 76,5% вартості глобального експорту [3].

До провідних гравців світового ринку ливарного обладнання аналітики  відносять 24 компанії з Гонконгу, Данії, Індії, Німеччини, Китаю, США, Швейцарії та Японії [1, 2]. Інформація стосовно перших десяти компаній за алфавітом за результатами аналізу їх сайтів:

ABP Induction Systems GmbH (Німеччина) – Виробництво індукційних печей для  плавлення чорних і кольорових металів, нагрівальних систем,  а також обладнання для розливання металів. Філії компанії знаходяться в США, Мексиці, Швеції, Німеччині, Південній Африці, Індії, Таїланді та Китаї. Компанія функціонує з 1903 року.

AGTOS GmbH (Німеччина) – Виробництво дробоструменевих систем і машин. Виробничі потужності розміщені в Польщі, а філіал у Франції. Компанія почала діяльність в 2001 році.

ALD Vacuum Technologies GmbH (Німеччина) – Виробництво вакуумних систем для плавлення, лиття та переплавлення металів і сплавів, металів для сонячних батарей, а також спеціального обладнання для нанесення покриттів на лопатки турбін з використанням індукційного та електронно-променевого плавлення. Виготовлення вакуумного обладнання та систем для термічної та термохімічної обробки металевих матеріалів у твердому та рідкому станах. Філіали компанії знаходяться в США, Франції, Мексиці, Китай, Індії, Японії та Таїланді. Компанія заснована в 1873 році.

Baoding WeLL Foundry Machinery Co., Ltd (Китай) – Виробництво автоматичних формувальних ліній з використанням різних в’яжучих компонентів, обладнання для очищення виливків, обладнання для виготовлення стрижнів і нестандартне ливарне обладнання. Виконує проектування ливарних заводів. Офіси в чотирьох містах Китаю. Компанія заснована в 1955 році.

Bühler Holding AG (Швейцарія) – Багатопрофільна компанія яка виробляє чотири типи машини для лиття під тиском з інтегрованими системами керування та із силою замикання від 3400 до 92000 кН, а також дозатори рідкого алюмінію. Офіси компанії розміщені в більш ніж 140 країнах світу, серед яких Індія, Індонезія, Нідерланди і Німеччина. Компанія заснована в 1860 році.

Oskar Frech GmbH (Німеччина) – Виробництво машин лиття під тиском з холодною та гарячою камерами (виливки з алюмінію, магнію та цинку) і периферійних пристроїв (печі для плавлення цинку та магнію), а також виготовлення прес-форм, систем їх напилення та контролю температури. Філіали компанії знаходяться в 16 країнах світу, серед яких Австрія, Китай, Польща, США та Болгарія. Компанія заснована в 1949 році.

Inductotherm Group (Індія) – Виробництво обладнання в сегменті індукційних технологій для плавлення, нагрівання, зварювання, вакуумного плавлення та нагрівання. Виготовлення індукційних печей для плавлення, нагрівання та розливання сплавів заліза, міді, алюмінію, цинку та дорогоцінних металів. В комплектацію входять системи завантаження печей, комп’ютерні та роботизовані системи керування плавильними цехами. Компанія функціонує з 1983 року.

KÜNKEL WAGNER Germany GmbH (Німеччина) – Виробництво інноваційних формувальних машин і обладнання для комплексної підготовки піску (формувальної суміші), а також автоматизованих машин для розливання металу. Заводи – філіали в Індії та Китаї. Заснована в 1907 році.

LK Group (Гонконг) – Проектування, виробництво та продаж машин для лиття під тиском (сплави алюмінію, магнію, цинку, міді), машин для лиття пластику під тиском і обробних центрів з ЧПУ. Компанія має шість виробничих локацій в Китаї та по одній в Тайвані, Італії, а також в Індії. Заснована в 1979 році.

Ningbo Dongfang Die-Casting Machine Tool Co. (Китай) – Виробництво машин для лиття під тиском (сплави цинку, свинцю, алюмінію, міді) з холодною та гарячою камерами. Заснована в 1981 році.

До особливостей сучасного світового ринку ливарного обладнання слід віднести комплексне обслуговування споживачів продукції, яке включає продаж, обслуговування та навчання персоналу. Слід відзначити також глобалізацію ринку ливарного обладнання шляхом створення філіалів компаній в багатьох країнах світу.

 

Література:

1. Foundry Equipment Market: Exploring New Opportunities and Steady Growth in Sharing Economy by 2027. Industry Research Biz. Feb. 16, 2023. 135 p. https://www.marketwatch.com/press-release/2023-foundry-equipment-market-exploring-new-opportunities-and-steady-growth-in-sharing-economy-by-2027-2023-02-16/

2. Foundry Equipment Market Size to 2028. Business Research Insights. Aug. 2022. 122p. URL: https://www.businessresearchinsights.com/market-reports/foundry-equipment-market-100643/.

3. International Trade Centre. URL: http://www.intracen.org/.


Full Text: PDF