Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2021

Розмір шрифту: 
ЛИТВО ДЛЯ ЕЛЕКТРОМОБІЛЯ. АЛЮМІНІЙ ЗАМІСТЬ ЧАВУНУ
В. C. Дорошенко, В. А. Гнатуш

Остання редакція: 2021-05-24

Тези доповіді


Електромобіль потребує більше алюмінієвого литва, ніж чавунного. При цьому в сегменті лиття під тиском алюмінієвих сплавів очікується конструкторсько-технологічний прорив. Компанія Tesla завершує на заводі в Німеччині роботи стосовно укрупнення 70 штампованих деталей кузова електромобіля моделі Y в один виливок, що буде серійно виготовлятись литтям під тиском із нового алюмінієвого сплаву. Зразок такого виливка вже продемонстровано, як рекордно-найбільший виливок лиття під тиском. Далі планується виготовляти весь кузов у форматі одного виливка. Ця технологія використовує машини лиття під тиском моделі Giga Press компанії IDRA Group (Італія) з зусиллям 5500 і 6200 тонн.
При переході на електромобілі комплекс двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ), який використовується майже 150 років, замінюють на комплекс електродвигуна (рис. 1). На відміну від автомобілів з ДВЗ, електротранспортний засіб на акумуляторах не має таких елементів, як блок двигуна, коробка передач чи паливний бак. Це не лише скорочує витрати, але й частково компенсує велику вагу електробатарей. Електричний привід включає такі основні вузли з литими деталями (рис. 2) [1].

Рис. 1. Литі деталі двигуна внутрішнього згоряння (ліворуч) проти електродвигуна (праворуч) [1]

При цьому застосовуються нові конструктивні рішення та матеріали, а також принципово нові деталі та прилади. Зокрема, в литих заготовках для автомобіля графітизовані чавуни поступаються алюмінієвим сплавам. Це призводить до певного зменшення маси виливків на один автомобіль, проте може бути компенсовано збільшенням випуску електромобілів. Тим самим потужності ливарної промисловості будуть достатньо завантаженими. В той же час трансформація автомобілебудування світу буде супроводжуватись диверсифікацією бізнесу, консолідацією, вилученням активів, використання стратегії змін тощо.

Рис. 2. Основні вузли з литими деталями електроприводу електромобіля

Література:
1. Einfluss der Elektromobilität auf die Gussproduktion in der deutschen Gießerei-Industrie. Giesserei. 2018. 04. S. 84-94. URL: https://docplayer.org/105398242-Giesserei-verlag-einfluss-der-elektromobilitaet-auf-die-gussproduktion-in-der-deutschen-giesserei-industrie.html

Full Text: PDF