Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2020

Розмір шрифту: 
Класифікація сталей Сполучених штатів АМЕРИКИ
Є. Г. Афтанділянц

Остання редакція: 2020-04-26

Тези доповіді


У зв'язку з інтенсивною інтеграцією України з міжнародним співтовариством актуальною є інформація про принципи класифікації сталей в Сполучених Штатах Америки.

Технічні суспільства, асоціації та інститутиСША, що розробляють, виготовляють або купують сталеві вироби, видають стандартні специфікації. Деякі з найбільш важливих специфікацій наступні: товариство автомобільних інженерів ( SAE), американський інститут заліза і стали (AISI), специфікація космічних матеріалів (AMS), асоціація американських залізниць (AAR), американське бюро суднобудування (ABS), американський нафтовий інститут (API), американська асоціація розроблювачів залізниць (AREA), американське товариство інженерів - механіків (ASME), американське товариство іспитів і матеріалів (ASTM).

Уніфікована номерна система класифікації матеріалів (UNS) була розроблена Американським товариством по випробуванню і матеріалам (ASTM), товариством автомобільних інженерів (SAE), а також агентствами уряду Сполучених Штатів.

Номер UNS означає хімічний склад матеріалу і призначений для кожного хімічного складу металевого сплаву. Позначення сплаву по системі  UNS складається з букви і п'яти цифр. Букви вказують на клас сплавів, а цифри визначають хімічний склад сплавів у межах цього класу.

Найбільш широко в світі до литва,поковок, гарячекатаного і холоднокатаного металу, катанки, трубних та листових  матеріаліввикористовується класифікаціяSAE - AISI.

Основні групи сталей відповідно до класифікації SAE - AISI приведені в таблиці.

Таблиця. Основні групи сталей за класифікацією SAE – AISI

*Позостанні дві цифри вказують на середній вміст вуглецю (у сотих долях %).


Full Text: PDF