Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2019

Розмір шрифту: 
КОНТРОЛЬ ЗАПУСКУ ІНДУКЦІЙНОЇ ПЕЧІ
В. П. Самарай, К. С. Крижановський

Остання редакція: 2019-07-22

Тези доповіді


Надійний онлайн-моніторинг роботи індукційних печей є підставою успішного плавлення будь-яких сплавів. Під надійним моніторингом розуміється якнайбільший контроль максимальної кількості електричних, економічних і металургійних параметрів якості.

Даний підхід контролю був реалізований на Дунаєвецькому ливарно-механічному заводі Хмельницької області. Після зупинки і довгого простою ливарний цех перебував у занедбаному стані з 2013 року. Але відбувалось повільне переоснащення плавильної дільниці і були встановлені дві індукційні печі Китайського виробництва місткістю 1 тонна з одним тиристорним перетворювачем. З піччю була передана загальна електрична схема підключення, але не була передана технічна документація у вигляді електронної схеми плати керування тиристорами. Ще одна проблема містилась у неможливості вивести піч на реальний режим плавлення – піч вмикалася, грілася, але не відбувалося плавлення чавунної шихти.

Були наявні лише наступні прилади: 1 – вхідний вольтметр між               3-фазним випрямлячем і інвертором; 2 – вихідний вольтметр між інвертором і робочім контуром індуктора; 3 – амперметр між інвертором і робочім контуром індуктора. Під час роботи печі спостерігалася навіть невідповідність показань приладів між собою. На жаль, неможливо було наявно побачити якість генерації, форму і параметри генерованих інвертором сигналів і неможливо було взагалі впевнитися, що власно відбувається: чи не відбувається взагалі запуск інвертора у штатному режимі. У якості контуру розробником було обрано ускладнену паралельно-послідовну схему включення індуктора і батареї конденсаторів.

Завдяки розрахункам, огляду, багатьом випробовуванням і контролю параметрів за допомогою приладів було виявлено неякісний конденсатор у контурі індуктора, неправильне налаштування автомата-вимикача перед шафою керування, неправильне налаштування плати керування, неправильно розрахований і налаштований задатчик максимального струму (недостатній опір потенціометра у режимі реостата). Про непрацездатність конденсатора і про знайдені помилки було повідомлено адміністрації, після чого було проведено максимально можливе налаштування окремих кіл керування. Було замовлено нову конденсаторну банку, але тим часом випробовування продовжувалися і в певний момент несправний конденсатор не витримав і остаточно вийшов з ладу, чім було підтверджено його непрацездатність і правильні попередні висновки. Слід відзначити, що попередньо цей конденсатор був нібито відремонтований на профільному підприємстві з відносною гарантією якості, але безоплатно.

Було прийнято рішення встановити осцилограф і контролювати наочно якість генерованого інвертором сигналу. Саме цей прилад виявився найбільш успішним, корисним і ефективним для контролю якості генерації якісного сигналу і для успішного старту печі з холодного стану та після проміжних зупинок для завантаження шихти.

Окрім зазначеного, було замовлено два набори тиристорів: 1 – повний набір тиристорів з однаковими характеристиками з одної партії для інвертора (додатково ще з запасними тиристорами) та 2 – запасні тиристори для випрямляча.

Після заміни конденсатора на новий, заміни і встановлення у інвертор нових чотирьох тиристорів з однаковими характеристиками, заміни одного з шости тиристорів у випрямлячі і виправлення указаних недоліків налаштування піч почала виплавляти чавун.

Виявлені недоліки печі: 1 – дуже важкий запуск холодної печі (не з першого разу), при цьому це зазначено в інструкції і на цьому зауважує виробник; 2 – тиристори у групі інвертора і в групі випрямляча мають бути не просто від одного виробника, а і обов’язково з однієї партії при їх виготовленні (мають бути однакові часові і частотні характеристики).


Full Text: PDF