Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2019

Розмір шрифту: 
ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОНАННЯ ОТВОРІВ З РІЗЬБОЮ 1/4" (20 ВИТКІВ НА ДЮЙМ) В ЕРТАЛОНІ
С. Д. Досенко, К. В. Лежнін, Г. Б. Малахов, М. І. Маєтний, В. В. Несін

Остання редакція: 2019-07-05

Тези доповіді


Конструкційний матеріал ерталон чорний характеризується насиченістю мастилами [1]. Поверхневі шари при взаємодії деталей та при дії інструменту на матеріал під час обробки, створюють самозмащувальний антифрикційний прошарок, який упереджує деталі від руйнування при експлуатації та протидіє механічній обробці при виготовленні.

Як і більшість пластмас, ерталону притаманна компенсація форми при виконанні отворів. В діапазоні діаметрів від 1,0 до 10,0 мм, така компенсація становить 0,1 мм після припинення дії інструменту на матеріал. Тобто, для виконання отвору потрібного діаметру застосовується свердло збільшеного діаметра:

dотв [мм] = dінстр [мм] – 0,1 [мм]                                (1)

 

Для визначення необхідного діаметра отвору під різьбу застосовано переведення дюймового розміру в метричний Ø1/4״ = Ø6,4 мм [2]. Рекомендований діаметр отвору під нарізання такої різьби Ø(6,4-1,27) мм = Ø5,13 мм. Де 1,27 мм – крок різьби 20 витків на дюйм. Використаний наближений dотв = Ø5,2 мм. Для виконання такого отвору застосовується, відповідно до (1), свердло dінстр = Ø5,3 мм.

Виконання різьби в ерталоні також піддається компенсації форми. Пріоритетними напрямками вдосконалення технології виконання отворів з різьбою 1/4״ (20 витків на дюйм) авторами роботи були визначені:

1. Зменшення забірної частини з одночасним наданням ріжучих властивостей всій робочій частині мітчика (рис. 1).

2. Збільшення площі контакту інструменту з матеріалом.

Варіант застосування однієї канавки мітчика замість 3-4 для збільшення площі контакту – себе не виправдав через нестабільність врізання, опір матеріалу обробці та погане виведення стружки. Тому при виготовленні спеціального інструменту для виконання різьби 1/4״ (20 витків на дюйм) у ерталоні були реалізовані наступні зміни порівняно зі стандартним, що застосовується для металевих конструкційних матеріалів:

1. Виконані 3 канавки зміненої форми (правий малюнок на рис. 2).

2. Основна робоча частина мітчика виконана циліндричною, без зворотного калібрувального конусу.

3. Коротку забірну частину мітчика зменшено на 68%.

4. Ріжуча властивість надана всій робочій частині інструменту.

5. Збільшено довжину лінії контакту інструменту з ерталоном в межах кожного витка на 17%.

6. Збільшено довжину робочої частини мітчика на 39%.

 

Рис. 1. Елементи мітчика: І – забірна частина; ІІ – калібрувальна частина; ІІІ – хвостовик; ІV – робоча частина; V – хвостова частина; VІ – загальна довжина мітчика

Рис. 2. Форма варіантів перерізу мітчика з канавками

Вказані реалізовані зміни при виготовленні спеціального інструменту дозволили досягти високої технологічності процесу виконання різьби.


Посилання


1. Полиамид. – Режим доступу: http://aplast.com.ua/poliamid.

2. Таблица перевода дюймовых размеров в метрические // Соотношение дюйма и миллиметра. – Режим доступу: http:www.xiron.ru/content/view/9/26// javasсript:void


Full Text: PDF