Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2019

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ ЛАЗЕРНОГО РІЗАННЯ ІЗОЛОНУ
В. М. Борисевич, В. О. Грубрін, Р. О. Несін, Р. О. Іваненко, Л. Д. Дьячкова, С. В. Войченко

Остання редакція: 2019-07-03

Тези доповіді


Будівельний ізоляційний матеріал ізолон вдало застосовується для виготовлення пакування малогабаритних виробів. Значні пружні властивості ізолону, на відміну від пінополістиролу екструдованого, який також застосовується для виготовлення пакування [1], створюють перешкоду для механічної обробки свердлінням та фрезеруванням. Гарно ріжеться, але для формування різу потребує спеціального гострого оснащення.

Альтернативою різанню є лазерна обробка з програмним керуванням переміщень [2]. У спектрі електромагнітного опромінення для роботи лазерних установок застосовуються проміжки від рентгенівського (Р) до радіохвильового (РХ) діапазонів в межах L: ультрафіолетового (УФ), видимого (В) та інфрачервоного (ІЧ) діапазонів (рис. 1). Застосовуються газові лазери на CO2 з довжиною хвилі 10,6 мкм (поз. 1 на рис. 1), тверді лазери на ітрій-алюмінієвому гранаті довжиною хвилі 1,064 мкм (поз. 2), іонні (поз. 3) та ексімерні лазери (поз. 4 на рис. 1). Для вибору ефективного обладнання розглядалися 3 лазерні установки (табл. 1).

Рис. 1. Схема спектру електромагнітного опромінення, яке застосовується в лазерних установках в діапазоні L (λ – частота)

Різання ізолону за допомогою комплекту обладнання для лазерного маркування KT-LF30R характеризується значним оплавленням поверхні різу, шорсткою поверхнею, спотворенням лінії різу у всіх діапазонах потужностей установки. Розрізання клейкого шару із захисним матеріалом не відбулося.

Застосування лазерного комплексу ЛТК200-400/500 для ізолону дало аналогічні результати з установкою KT-LF30R: непередбачувана форма лінії різу за рахунок великої шорсткості та значного оплавлення обробленої поверхні різання, не розрізаний клейкий шар із захисним матеріалом.

 

Таблиця 1. Характеристики лазерного обладнання

٭ – виявлено експериментально

Найефективнішим виявилося застосування лазерного гравірувального верстату Trotec Speedy 300. Лінія різу ізолону рівномірна без викривлень, виконана відповідно до програми керування. Ширина різу стабільна без оплавлення. Поверхня різу гладка без значних змін стану по всій площині. Клейкий прошарок із захисним матеріалом розрізані.


Посилання


1. Юшков А.Г. Особливості використання матеріалу STURODUR в якості транспортного та експлуатаційного пакування багатоелементних малогабаритних виробів: здатність до обробки, дефекти, контроль якості [Текст] с. 159 / А.Г. Юшков, Лахтадир С.Л., В.В. Несін // Нові матеріали і технології в машинобудуванні: матеріали науково-технічної конференції, 30…31 травня 2016 р., м. Київ / загальна редакція Р.В. Лютий, І.М. Гурія. – Київ: НТУУ «КПІ», 2016. – 167 с.

2. Валилулин А. Лазерная маркировка материалов [Текст] / А. Валилулин, С. Горный, Ю. Гречко и др. // Фотоника.– 2007, №3.– С. 16-22.

3. Паспорт на комплект оборудования для лазерной маркировки KT-LF30R. – Jiangsu Kuntai Industrial Equipment Co.,Ltd. – 2017. – 4 с.


Full Text: PDF