Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2018

Розмір шрифту: 
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ АДСОРБЦІЙНИЙ ТЕПЛОВИЙ НАСОС
А. А. Лапіка, О. В. Коломієць, К. М. Сухий

Остання редакція: 2018-05-05

Тези доповіді


Альтернативою централізованій системі теплопостачання є використання адсорбційних теплових насосів (АТН) в системах опалення і гарячого водопостачання, але великі габарити та висока температура регенерації адсорбентів, які використовуються в таких пристроях, виключає можливість використання низькопотенційних та альтернативних джерел енергії для стадії десорбції.

Метою роботи є показати енергоефективність модернізованої конструкції АТН (рис. 1, а) на базі композитних сорбентів типу «силікагель-кристалогідрат» в системі децентралізованого опалення.

 

Рис. 1. Конструктивне виконання (а) та термодинамічний цикл роботи (б) АТН

 

Робочий цикл АТН (рис. 1, 6) складається з чотирьох ліній: ізостери нагрівання      (a-b), ізобари десорбції (b-c), ізостери охолодження (c-d) й ізобари адсорбції (d-a). Iзостера опалення (a-b): клапани між адсорбером, конденсатором і випарником закриті. Температура адсорбенту збільшується з Ta до Tb шляхом нагрівання за допомогою тепла Qab.

Введення в конструкцію АТН зварних штирів 12 гідравлічного контуру 2, які приварені під під кутом 45о до горизонту, на які насаджуються ребра 3, спрощує заміну сорбційного матеріалу та призводить до зниження експлуатаційних затрат при роботі агрегату та трудоємності його обслуговування та ремонту.

Було здійснено порівняння енергоспоживання газового, електричного та твердопаливного котлів з енергоспоживанням АТН. В розрахунках враховано, що регенерація композитного матеріалу здійснювалась за допомогою сонячного колектора. Індексом min позначено споживання енергії насосом при сонячній погоді, а max – при пасмурній. Результати представлені в табл. 1.

 

Таблиця 1 – Економія енергоресурсів за рахунок використання АТН для опалення будинку площею 100 м2

 

З табл.1 видно, що для системи децентралізованого опалення приміщень різного призначення, площею 100 м2, використання АТН дає можливість економити біля 20 кг у. п. на добу, при цьому температура в приміщенні підтримується на оптимальному рівні 19…22 оС. Цю цифру завжди можна віднести до діючої ціни на вихідні енергоресурси.


Full Text: PDF