Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2017

Розмір шрифту: 
ДВОСТАДІЙНЕ ВНУТРІШНЬОФОРМОВЕ МОДИФІКУВАННЯ
В.Б. Бубликов, Д.М. Берчук, С.М. Медвідь

Остання редакція: 2017-07-11

Тези доповіді


Перехід з ковшового на внутрішньоформове модифікування, завдяки більш високому рівню модифікуючого впливу на структуроутворення дозволяє більшою мірою впливати на ступінь графітизації і дисперсності структури. В результаті диспергування металевої основи забезпечується поліпшення механічних характеристик, таких як міцність, пластичність, ударна в'язкість.

Дослідження внутрішньоформового і ковшового методів модифікування розплаву магнієвою лігатурою ФСМг-7 показало, що зі зменшенням товщини клиноподібної проби від 25 до 5 мм інокулююча здатність більш ніж в три рази, а кількість фериту в 2-6 разів вище при внутрішньоформовому модифікуванні. Зменшення товщини клиноподібної проби при ковшовому модифікуванні призводить до зниження фериту в металевій основі і збільшення міцності, в середньому, на 100 МПа, у порівнянні з внутрішньоформовим. Відносне подовження при ковшовому модифікуванні значно нижче, а при внутрішньоформовому в усьому діапазоні товщини знаходиться в межах 11,5-17,5%.

Результати досліджень послужили основою для розробки і впровадження технології отримання виливків з високоміцного чавуну марки ВЧ 400-15. Перехід на технологію внутрішньоформового модифікування запобігає утворенню цементиту, сприяє збільшенню кількості фериту в структурі високоміцного чавуну в литому стані.

Невеликі зміни хімічного складу шихтових матеріалів і умов плавки можуть призводити до відхилення структури металевої основи за перлітом до 50 %. При цьому підвищуються показники межі міцності і знижується відносне подовження. Додаткове внутрішньоформове модифікування FeSiBa забезпечує отримання заданої марки ВЧ 400-15 в литому стані без проведення термічної обробки. Таким чином, використання внутрішньоформового сфероїдизуючого і додаткового графітизуючого модифікування дозволяє розширити область управління структуроутворенням високоміцного чавуну.


Full Text: PDF