Наукові конференції України, Нові матеріали і технології в машинобудуванні-2016

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛУ STURODUR В ЯКОСТІ ТРАНСПОРТНОГО ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПАКУВАННЯ БАГАТОЕЛЕМЕНТНИХ МАЛОГАБАРИТНИХ ВИРОБІВ: ЗДАТНІСТЬ ДО ОБРОБКИ, ДЕФЕКТИ, КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ
А.Г. Юшков, С.Л. Лахтадир, В.В. Несін

Остання редакція: 2016-08-17

Тези доповіді


Юшков А.Г., Лахтадир С.Л., Несін В.В.

(ІСТЕ СБУ, Київ)

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛУ STURODUR В ЯКОСТІ ТРАНСПОРТНОГО ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПАКУВАННЯ БАГАТОЕЛЕМЕНТНИХ МАЛОГАБАРИТНИХ ВИРОБІВ: ЗДАТНІСТЬ ДО ОБРОБКИ, ДЕФЕКТИ, КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ

 

В якості пакування виробів машинобудівної, приладобудівної, електротехнічної промисловості широко застосовуються полімерні гідрокарбонатні матеріали з властивостями компенсації періодичних та раптових транспортних навантажень за рахунок широкого діапазону пластичних деформацій. Такими матеріалами є пінопласти, спресовані з окремих дрібно фракційних (Æ2 … 4 мм) елементів, піно поліетилен, стуродур, поролон, пакувальний дво- та багатошаровий поліетилен із заповненими повітрям елементами і таке інше. Кожен із перерахованих матеріалів відрізняється особливостями обробки різанням, обробки нагрітим інструментом, слюсарної обробки, різною здатністю до утворення дефектів, наявністю можливих внутрішніх дефектів виробництва матеріалів.

Стуродур пропонується в якості найбільш технологічного з точки зору пакування малогабаритних багатоелементних виробів приладобудування, що випускаються штучно або малими партіями із застосуванням універсального багатофункціонального обладнання. Цей матеріал не призначений безпосередньо для використання в якості пакування, але відрізняється доброю здатністю до обробки різанням (фрезерування, свердління тощо). Має достатні пружні властивості, добре піддається слюсарній обробці. Завдяки своїй однорідній дрібнопористій структурі – зберігає ізотропні механічні властивості.

Характерними дефектами обробки стуродуру різанням є: 1) значна шорсткість; 2) задирки; 3) невідповідність форми.

Значна шорсткість після обробки має позитивну практичну фрикційну властивість – дозволяє надійно фіксувати елементи виробу в упаковці.

Задирки добре видаляються обробкою поверхонь та граней шліфувальною тканиною чи папером з малим зерном – в процесі слюсарної обробки після фрезерних операцій.

Кваліфіковане виконання обробки різанням та підвищення культури виробництва дозволяє зменшити невідповідність форми встановленим у технічній документації вимогам.

Пакування використовується як складова частина протягом усього терміну експлуатації виробу загалом. Стуродурові вкладки з пазами під елементи малогабаритних виробів та виборками під захват рукою, виконаними відповідно до антропометричних та ергономічних вимог [1] - розміщуються у більш жорстких корпусах пакування, коробах або інших ємностях, як стандартних так і виготовлених спеціально.

Контроль якості пакування із стуродура бажано проводити органолептичними методами, зокрема візуально-оптичним. Достатнім для контрольних робіт є ІІ кваліфікаційний рівень фахівця з неруйнівного контролю (НК). Можливою системою сертифікації для атестації фахівців НК є описана у ISO 9712:2012 [2] процедура.

Висновками за проведеною науково-практичною роботою є наступне: стуродур піддається різним варіантам обробки, має гарні компенсаційні та фіксуючі властивості і може використовуватися як матеріал для пакування. Дефекти обробки матеріалу добре виявляються візуально-оптичним методом неруйнівного контролю та видаляються слюсарною обробкою.

Література:

1. ДСТУ 7234:2011 Національний стандарт України. Дизайн і ергономіка. Обладнання виробниче. Загальні вимоги дизайну та ергономіки.

2. ISO 9712:2012 Міжнародний стандарт. Неруйнівний контроль – Кваліфікація та сертифікація персоналу з неруйнівного контролю [Текст]: – чинний від 2012-06-15. – Женева: Міжнародна організація зі стандартизації, 2012. – 43 с.

 

 


Full Text: PDF